{ "title": "Bebeklerde Safra Kesesi Taşı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/Bebeklerde-Safra-Kesesi-Tasi-91.jpg", "date": "21.01.2024 05:54:19", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Bebeklerde Safra Kesesi Taşı, olmaz diye düşünenlerin sayısı oldukça fazladır. Fakat doğuştan ortaya çıkan ve hemolitik anemi adı verilen bir hastalık an dolayı bebeklerde ve çocuklarda safra kesesi taşı oluşmaktadır. Bu hastalıktan dolayı oksijeni taşımakla görevli olan kan hücreleri tahrip olarak hemoglobinin açığa çıkmasına sebep olmaktadırlar. Bu yüzden alyuvarlarda mevcut olan bilirubin ve demir açığa çıkmakta ve bu durum safra içerisinde çökeltilere ve ekseriyetle siyah renkte olan milimetrik boyutlarda taşlar oluşmasına sebep olmaktadır.

Bebeklerde safra kesesi taşı ciddi problemlere yol açabileceği gibi, bazen hiç anlaşılmayabilmektedir. Şayet safra kesesi içerisinde bulunan taşlar, herhangi bir şekilde kanallarda tıkanıklığa sebebiyet verirse, bu risk faktörlerinin en büyüğünü oluşturur. Kanallarda oluşan tıkanıklık sonucu K vitamini emilimi yapılamadığından dolayı, kanda pıhtılaşma problemleri ve sarılık oluşması, artık müdahale gerektiren bir durum oluşturarak karşımıza çıkar. Aslında safra kesesi taşlarının sebep olduğu bu durum sonucu, müdahale yapılmadığı hallerde hayati risk başlamış demektir.

Bebeklerde Safra Kesesi Taşının Oluşumu Nasıl Anlaşılmaktadır?

Bebeklerde safra kesesi taşı olup olmadığını, belirti vermeden anlamak nerdeyse imkânsız bir durumdur. Sıklıkla bebeklerin yaşadığı ağrı ve şikâyetler, gaz hazımsızlık gibi problemler sanılarak ciddiye alınmamaktadır. Zaten kanal tıkanıklığı yaşanmadığı ve sarılık oluşmadığı hallerde, doktor kontrollerinde bile gözden kaçmaya çok müsait olan bu durum, ancak ultrason ve MR tetkikleri yapılarak anlaşılmaktadır.

Bebeklerde Safra Kesesi Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi genellikle cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise safra kesesindeki taşın varlığı ancak son safhada anlaşıla bilmesinden, cerrahi ameliyat dışında başka bir seçenek kalmaması durumudur. Bu müdahale sırasında safra kesesi alınıp, kesin çözüm sağlanmalıdır. Safra kesesinin olmaması, ileri ki yıllarda çocuk için çok büyük bir sorun teşkil etmemektedir. Çünkü safra öz sıvısını üreten organ safra kesesi değildir. Burası karaciğerin ürettiği safranın depolandığı yer olduğundan dolayı alınması durumunda yine olması gerektiği şekilde üretilen safra, on iki parmak bağırsağına ulaşıp, görevini yerine getirmektedir.
" } ] }