{ "title": "Gebelikte Safra Kesesi Ağrısı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/Gebelikte-Safra-Kesesi-Agrisi-52.jpg", "date": "20.01.2024 20:59:06", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Gebelikte Safra Kesesi Ağrısı, görülebilir. Safra kesesi, karaciğerimiz tarafından üretilmiş olan safrayı kesede toplayan ve çoğunlukla yemeklerden hemen sonra oldukça fazla bir oranda salgılayan organdır. Torba biçiminde olan safra kesesi bunun dışında safranın da depo görevini yapar. Olabildiğince sağlam bir organ olan safra kesesi, patlamadan oldukça yüksek bir miktarda safra biriktirebilir. Yemek yedikten sonra safra kesesinin bağırsağa boşalttığı safra, yağ sindirimine destekçi olur.

Gebelik safra kesesi taşı oluşumunda en fazla etkinlik gösteren bir zamandır. Gebelerin takribi en az %5 en fazla %10'unda safra kesesi taşına rastlanılır. Gebelikte artan hormonların ve değişim sürecinde olan yağ ve kolesterolün dengesi safra kesesinde taş olma ihtimalini daha fazla arttırır. Gebelik zamanında safra kesesi hastalığında taş ve iltihap olması halinde safra kesesinde ağrı olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında Uzman bir doktora gidilmesini tavsiye ediyoruz. Doğumu yapan kadının gebelik ve doğurganlık sayısı arttıkça, doğum yaptıkça safra kesesinde taş olma ihtimalide artar. Safra kesesi rahatsızlığı genelde kilolu, çok doğum yapan kişilerde ve beslenmesine dikkat etmeyenlerde rastlanır bir durumdur. Bunun dışında safra kesesinde taş oluşumunu etkileyen, hızlandıran birtakım faktörler olmaktadır. Bu faktörlerin bazıları da yaşın ilerlemesi, gebelik, genetik ve siroz olmaktadır.

Gebelikte Safra Kesesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra taşı olan gebelerde genellikle şikâyet ve belirtileri de olur. Gebelik döneminde safra kesesi taşı için genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ameliyat mümkün olabildiğince ertelenebilir. Ancak ameliyat kaçınılmaz olursa gebeliğin 4. Ayı ve 6. Ayı arasında yapılmasını beklemek gerekir. Gebelik döneminde safra kesesi iltihabı ise çok nadir görülebilen bir durum olmaktadır. Nadir görülen iltihaplanma için de damardan sıvı verilerek tedavisi uygulanır. Mide boşaltılması ve ağız yolundan besin alınmaması gerekir. Ayrıca bu yöntemler çözüm olmazsa, o zamanda safra kesesini alma yöntemi uygulanabilir. Gebeliğin 3. Ayı ve 7. Ayında yapılan ameliyatlar riskli olur. Şöyle ki, gebeliğin 3. Ayından önce yapılan ameliyatta gebe kişinin düşük yapma ihtimali oldukça fazla olurken, 7. Ayından sonra yapılan ameliyatlarda da erken doğum ile karşılaşılabilir.
" } ] }