{ "title": "Hamilelikte Safra Kesesi Taşı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/hamilelikte-safra-kesesi-tasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:16:54", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Hamilelikte safra kesesi taşı, Hamilelik dönemi, safra kesesi taşının oluşumuna yatkın bir dönemdir. Hamilelerin yaklaşık olarak %10'luk kısmında safra kesesi taşına rastlanır. Hamileyken artış gösteren, östrojen hormonu ve yağ-kolesterol dengesi hamilelikte safra kesesi taşı oluşumunu arttırır. Annenin doğum ve hamilelik sayısı çoğaldıkça, safra kesesinde taş olma ihtimalide çoğalır. Safra taşı olan hamilelerin çoğunda bir belirti ya da herhangi bir şikâyete rastlanmaz. Yoğun bir şekilde karın ağrısı varsa ameliyat tedavisine gerek görülebilir. Fakat hamilelik nedeniyle mümkün mertebede şikâyetler ilaç tedavisiyle azaltılmaya çalışılır. Safra kesesi ameliyatı hamilelik döneminden sonraya ertelenir. Çok acil durumlarda ameliyat kaçınılmaz olursa ameliyat için en uygun zaman hamileliğin 4-6 ayları arasındadır. Çok nadir olarak, safra kesesi taşları safra yollarını tıkar, sonuç olarak da sarılık meydana gelir.

Safra kesesi, karaciğerin ürettiği safrayı depolayan ve yemek yedikten sonra bunları salgılayan bir organdır. Safra kesesi taşı, çoğunlukla, hayvansal gıdalarla beslenen, fazla doğum yapan, kilolu bayanlarda daha sık rastlanır. Yaş ilerledikçe safra kesesi taşına rastlama ihtimali de çoğalır. Safra kesesinin bağırsağa boşalttığı safra, yağların sindiriminde kullanılır.

Hamilelikte safra kesesi taşı oluşumunun birçok sebebi vardır. Bu bölgenin enfeksiyonu, yüksek kolesterol düzeyi, bazı kan hastalıkları ve safra akımını zor hale getiren mekanik sebepler bunlardan bazılarıdır. Hamilelikte safra kesesi taşının bazı risk faktörleri vardır. Bunlar, östrojen kullanımı, genetik yatkınlık, bazı kan hastalıkları ve ileri yaştır. Hamilelikte safra kesesi taşının ilk belirtisi safra atağıdır. Bu atakta hasta birkaç saat süresince üst karın bölgesinde gittikçe çoğalan bir ağrı hisseder. Ağrı çoğunlukla, sağ omuz altında ya da kürek kemikleri arasında hissedilebilir. Bu ağrılarla beraber mide bulantısı ve kusma şikâyetleriyle de karşılaşılabilir. Çok nadir olarak da kasıklara yakın bölgede hissedilebilir. Hamilelikte safra kesesi taşı şiddetli ağrı verir. Bazı durumlarda doğum sancısından da daha acı verici olduğuna inanılır. Bu ağrıları çoğu gece vakti ya da yemek yedikten sonra olur. Eğer bu ağrılarla beraber, deride ya da gözlerde sararma, düşük ateş, dışkı renginde farklılık, üşümeye rastlanırsa acil olarak bir doktora gitmekte fayda vardır. Hamilelikte safra kesesi taşı ameliyatı çok ciddi durumlarda düşünülebilir.

Bazı besin maddeleri, safra akışını normale döndürebilir. Çilek, domates, kızılcık, fındık ve maydanoz bunlardan bazılarıdır. Tabi ki öncelikle bir doktora başvurmak şarttır. Bunlar sadece geçici rahatlamalar sağlar.
" } ] }