{ "title": "Laparoskopi Safra Kesesi", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/Laparoskopi-Safra-Kesesi-96.jpg", "date": "21.01.2024 08:49:09", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Laparoskopi safra kesesi, Laparoskopi, diğer bir adıyla, safra kesesini kapalı olarak ameliyat yapma yöntemine laparoskopi ameliyat yöntemi denir. Tüm işlem 15-20 dakika arasında, karnın içerisine birkaç aletin sokulmasıyla gerçekleşir. Ameliyat için hasta genellikle narkozla, yani genel anesteziyle uyutularak yapılır. Safra kesesi olan hastalarda görülen en kötü durum sarılık olmasıdır. Sarılığı nüksetmiş olan hastalara asla laproskopi uygulanmaz, endoskopi uygulanarak yapılır. Bunun sebebi ise hastaya sarılık olduğundan dolayı narkoz verilememesidir. Kişi bazen narkoz verilmeden yapılmak zorunda kalınan ameliyatlar esnasında, büyük tuvaletini ya da idrarını altına kaçırabilir. Bu durum hasta için ne kadar utanç verici olsa da doktor için çok normal karşılanır, sizi rahatlatmak için elinden gelen her şeyi sağlarlar.

Safra kesesi, karaciğerde salgılanan safranın, karaciğerin alt bölmesinde toplanarak torba şekelini alan bir organdır. Safra kesesinin görevi, safrayı depo edip orada saklamaktır. Sara kesesindeki depolanmış olan safra, kese kasıldıktan sonra, bağırsağa doğru inmeye başlar. Safra sindirimi de kolaylaştırdığından, vücudumuzda bulunması da oldukça önemlidir. Safra yollarının iltihaplarını da düzenlemekte olan safra kesesi bizim için önemli organlarımız arasındadır. Bazı durumlarda safra kesesi görevini yapamaz. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de safra kesesine giden borulardan birinin tıkanmış olmasıdır. Tıkanmayı, lenf bezi büyümesi, tümörler ve mide ülseri de tetikleyebilir. Safra kesesinin içerisindeki tıkanmalar, kesenin içerisinde bulunan torbada basınç oluşmasını sağlamaktadır. Safra kesesinde bir problem görüldüğünde, iltihaplanmalar, doku ölümü ve mikropların yerleşmesi an meselesidir.

Laparoskopi safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?

Safra kesesinin karnın içerisindeki bağlantılardan tamamen ayırmak sureti ile çıkartılmasına denir. Hastanın karnından ufak, ince bir boru sokularak, karın boşluğu 3,5-4 litre kadar gazla şişirilir. Sonrasında içeri sokulan o borunun içerisinden, ince bir kamera sokulur. Doktor, kamera sokulduktan sonra, hastadaki problemli olan kısmı, televizyondan seyreder. Bu işlemlerin ardından ameliyatta kullanılan aletler, hiçbir organa zarar vermeden, hasarlı olan bölgenin temizlenmesinde kullanılır. Bununla birlikte sağ kaburganın altından 3 tane daha boru sokularak, işlem daha da kolaylaştırmış olunur. Safra kesesi, vücuttan içeri sokulan deliklerin birinden dışarıya alınır. İşlem bittikten sonra, içerideki gaz tamamen boşaltılarak, küçük kesikler dikilir ve ameliyat sona erer. Ameliyat 15 dakika içerisinde biter, ama bazı durumlarda bu süre 30-45 dakikaya kadar çıkabilir.

Laparoskopi safra kesesi ameliyatı olmak zorunda kalan bir hasta, ameliyattan sonra 4-6 saat arasında bir şey verilmez ve sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenebilir. 24 saat içerisinde de eve taburcu olur, normal bir şekilde yaşantısına, daha dikkat ederek devam edebilir. 1-2 ay kadar yağlı yemeklerden, asitli içeceklerden uzak durmak zorundadır. Hasta ameliyattan sonra 3-5 gün arasında iyileşme gösterir.
" } ] }