{ "title": "Safra Kesesi Alınması", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-alinmasi-8302.jpg", "date": "19.01.2024 11:04:18", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "Safra Kesesinin Alınması, Safra kesesi, karaciğerde üretilen safranın depolandığı bir yapıdır. Anatomik pozisyon olarak karaciğerin alt bölgesinin hemen iç tarafındadır. Karın bölgesinde sağ üst kadranda bulunmaktadır. Karaciğerde üretilen safra safra kanalına salgılanır. Buradan da safra kesesi içine girmektedir. Safra kesesinden safra duktus sistikus ile karaciğerden sentezlenen safra da duktus hepatikus kommunis ile birleşerek duktus koledokusu oluşturur. Bu kanal da salgısını on iki parmak bağırsağına boşaltır ve besinlerin sindirimine yardımcı olur.

Safra kesesi hastalıkları çok meşhurdur. Özellikle taşları çok sık karşımıza çıkmaktadır.

Safra kesesi hastalıkları nelerdir?
Safra kesesinin alınması, safra kesesi iltihaplandığında, safra kesesi kanserlerinde ve kurtarılamayacak duruma geldiğinde yapılan ameliyat çeşididir. Tıp dilinde kolesistektomi olarak adlandırılır. Açık ve kapalı olmak üzere iki çeşit yapılır. Kapalı olan laparoskopik yöntem ile yapılır. Kapalı olan ameliyatın ve açık olan ameliyatın endikasyon, yöntem ve komplikasyon yönünden farklılıkları vardır.

Açık kolesistektomi ameliyatı nasıl yapılır?

Köprücük kemiğinin ortasından geçen çizginin 9. Kaburgayla kesiştiği bölgeden cilt açılarak girilir. İlk tercih açık ameliyat yerine kapalı ameliyattır. Ancak bazı durumlarda açık ameliyat şart olabilir.

Hangi durumlarda açık ameliyat gerekir?

Safra kesesinin akut alevlenmiş iltihabi hastalığı. Hastanede laparoskopi için deneyimli ekibin bulunmaması. Önceden geçirilen ameliyatlara bağlı yapışıklık. Safra yolunun doğuştan bozuk yapıda olması ve ek bozuklukları.

Açık kolesistektomi ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Eksitus. Tekrar ameliyat gerektirme. Kanamaya bağlı hipovolemi. Safra kanalı hasarı. Safra sızması. Enfeksiyon. Koledok kanalına taş düşmesi.

Kapalı kolesistektomi ameliyatı nasıl yapılır?

Laparoskopik cihaz ile yapılır. 3 tane delikten girilir. Bu deliklerden biri de göbektir. Deliklerden giren çubuklardan biri ışık verir biri görüntüleme yapar diğeri de işlemleri gerçekleştirir. Ameliyat sırasında batın karbondioksit gazı ile şişirilir. Bu yüzden hamileler ve KOAH hastaları için sakıncalıdır.

Kapalı kolesistektominin avantajları nelerdir?

Kozmetik olarak avantajlıdır. İz kalma oranı daha düşüktür. Hastanede yatış süresinde kısalma. Hastanede kalma süresi azaldıkça enfeksiyon kapma riski de o derece azalır. İşe erken dönüş gibi avantajlara sahiptir.

Kapalı kolesistektominin dezavantajları nelerdir?

Ek girişim şansının düşüktür. Safra yolu yaralanması daha sıktır.

Kapalı kolesistektominin kesin kontraendikasyonları nelerdir?

Kontrol edilemeyen koagülopati. Son evre karaciğer hastalığı.
" } ] }