{ "title": "Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-ameliyati-sonrasi-komplikasyonlar.jpg", "date": "20.01.2024 00:53:37", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Safra kesesi ameliyatı sonrası komolikasyonlar, safra kesesi operasyonu sonrasında ağrılar gerçekleştirilen ameliyat tipine ve operasyonun üzerinden geçtiği gün sayısına bağlıdır. Operasyon ardından kullanılan ağrı kesicileri takiben hanede ağız yöntemiyle alınacak ağrı kesiciler reçete edilebilir. Açık safra kesesi operasyonu ek olarak kocaman tek alanda gerçekleştirildiği amaçlı yaraların iyileşmesine ilişkili vaziyette olan ağrılara, ek olarak az bölgenin açıldığı laparoskopik cerrahi ise harekat esnasında enjekte edilen karbondioksit sebebiyle gaz ağrılarına sürükleyebilir.

Ağrı düzeyleri ameliyat bugünü ve izleyen 3-5 gün süresince dik olabilir fakat her geçen gün azalma eğilimdedir. Bu dönemde ağız yöntemiyle edinilen ağrı kesicilerin dozajı dik tutulabilir. Mühim vaziyette olan yaraların yöntem açtığı ağrılar ile gazın kapı araladığı ağrıları ayırt edebilmek ve bunun için yönelik gösterişli yolu belirleyebilmektir.

Safra Kesesi Ameliyatının Rizikoları Nelerdir?

Safra kesesi operasyonu arzu eder açık yapılsın arzu eder kapalı yapılsın bilhassa aciliyetli koşullarda yapıldığında birtakım rizikoları (Komplikasyonlar) vardır. Bu komplikasyonların oranı %1-2 düzeyindedir. Bu komplikasyonlar; Yara yeri irini, zatürre benzeri akciğer rahatsızlıkları, idrar yolları irini, damar irini, kalp krizi ve safra yolları yaralanmalarıdır. Kesinlikle bunlardan en ehemmiyetlisi safra yolları yaralanmasıdır. Bu vaziyette operasyondan ardından sarılık veya tanrı safra gelmektedir. Bereket versin ki bu komplikasyonlar son derece nadir görülmektedir.

Safra kanallarının yapısı değişken olması ve yüzlerce farklı anormalilik olması nadir görülebilen tek vaziyet değildir. Bunları operasyondan önce saptama olası de değildir. O sebeple cerrahın deneyimi çok fazla mühimdir.

Safra kesesi operasyonu sonrasında meydana gelen ağrıları minimumda tutabilmeniz ve azalmasını sağlayabilmek amaçlı birtakım noktalara itina göstermeniz gerekecektir.

Safra Kesesi meselelerinin nedeni nedir?

Safra kesesi meselelerinin nedeni çoğunlukla safra kesesi taşlarının varlığıdır: Safra taşları, safra kesesinde veya safra kanalında meydana gelen safra tuzları ve kolesterolden meydana gelen minik ve katı kütlelerdir.

Bazı kişilerde neden safra kesesi taşı oluştuğu bilinmemektedir.

Safra kesesi taşını önlemenin malum tek yolu bulunmamaktadır.

Bu taşlar, safranın safra kesesi dışına akışına mâni olabilir, böylelikle safra kesesi şişer, karındaki ağrısı, öğürme, hazımsızlık ve ateş görülebilir.

Safra kesesi taşı ana safra kanalını tıkarsa, sarılık görülebilir.

Bu sıkıntılar ne türlü ortaya çıkarılır ve ne türlü iyileştirme edilir?

Safra kesesi taşlarını bulmak amaçlı çoğunlukla ultrason kullanılır. Daha kompleks birtakım vaziyetlerde, diğer x-ışını testleri, safra kesesi hastalığını değerlendirmek amaçlı kullanışlı. Safra kesesi taşları bizzat kendilerine yok olmazlar. Bazıları belli bir süre olarak da ilaçlarla veya yağ alımını azaltacak tek rejim uygulayarak ortadan silenebilir. Bu rehabilitasyonun muvaffakiyet oranı düşüktür ve kısa müddetli tek muvaffakiyet olanağı sağlar. Safra kesesinin cerrahi yöntemle alınması, safra kesesi hastalığını iyileştirme faktörün en emniyetli ve vakit bakımından en uyumlu yöntemidir. Öncelikle doktorunuzun sizlere reçete ettiği ilaçları aynen belirtildiği olarak kullanın. Elbette bu ilaçlar idrara çıkmada güçlük, az kalp atışı ve solunumda yavaşlık, uyuşukluk, mide bulantısı, kabızlık ve az kan basıncı benzeri birtakım hemen yan tesirlere yöntem açabilir, hazır olun. Hafif ağrılar amaçlı reçetesiz ağrı kesiciler kullanmaya başlamadan önce hekime danışın. Nedeni ise aspirin benzeri, ağrı kesicilerin uzunca dönemde tek çok kez olarak da tüketimi mideye önemli hasarlar vermektedir. Ameliyat sonrasında kabızlığı engellemek amaçlı dik lif kapsayan gıdalar tüketin. Eğer operasyonu izleyen 3-4 gün içinde tuvalete çıkamadıysanız doktorunuzdan sindirim sisteminizi serinletecek ve bağırsakları yumuşatacak tek ilaç yazmasını isteyebilirsiniz. Öksürmek ameliyat kısmında ağrılara sürükleyebilir. Öksürmeden önce karnınızın üzerine tek yastık koyarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Benzer olarak ameliyat bölgesine yapılacak sıcak olmayan kompres ağrıları azaltabilir.
" } ] }