{ "title": "Safra Kesesi Anatomisi", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-anatomisi.jpg", "date": "21.01.2024 08:58:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra kesesi anatomisi, armut biçimindeki safra kesesi, 30-50 ml kapasitede, 7-10 cm uzunluğundadır. Karnın üstündeki bölümde, karaciğerin önüne ve altına yapışık haldeki organ, aynı zamanda karaciğerin sağ lobuyla sol lobunun birleşim yerinde bulunur. Karaciğerde üretilen safranın biriktiği safra kesesinde, safra konsantre edilmekte ve safra yollarından bağırsağa akıtılmaktadır. Yağların sindirimi ve emilimi açısından safra çok önemli bir salgıdır.

Safra kesesi korpus, infundibulum, fundus ve boyun olarak 4 bölümden oluşur. Arka kısmı karaciğere yapışık olan safra kesesinin, yapışık olan alanı bazen azdır. Bazen daha serbest, bazen de karaciğerin parankimi içine gömülü haldedir. Safra kesesinin içini oluşturan epitel doku kolumnar türdedir. Sindirim sisteminde olan gastrointestinal organlara göre histolojik bakımdan farklı olan safra kesesi, taşların buradan ana safra kanalına geçişini engellerken, ameliyatta da sistik kanalın içerisine katater yerleşimini zor hale getirebilir.

Safra kesesinin beslenmesi %90 oranında hepatik arterdeki sağ daldan çıkan sistik arterle olur. Safra kesesindeki venöz dönüş karaciğere yapışık olduğu alanda direkt karaciğere olur. Nadir olarak geniş bir sistik ven bulunur. Bu portal vene dökülmektedir. Lenfatiği ise safra kesesi boynunda olan bir lenf noduna dökülmektedir.

Hepatosistik üçgen: Burası sistik kanal, ana safra kanalı ile karaciğer kenarının meydan getirdiği üçgen yapıdır.

Calot üçgeni: Burası sistik kanal, ana safra kanalı ile sistik arterin meydana getirdiği üçgen yapıdır.

Bu üçgen yapıların önemi, herhangi bir safra kesesi ameliyatına başlanırken, öncelikle bu üçgen yapılar çıkarılarak ameliyata başlanır.

Safra kesesinin fonksiyonu

Karaciğerden salgılanan safranın depolanması ve suyunu absorbe edip yoğunlaştırma görevini üstlenen bir organdır. Yemek yendiği zaman safra kesesi kasılır ve yoğunlaştırılan safra buradan on iki parmak bağırsağına boşaltılır. Bu organa safra kesesi dense bile, burada safra üretimi olmaz. Açlık sırasında oddi sfinkteri belirli bir basınç oluşturmakta ve karaciğerde üretilen safra safra kesesine yönlendirilmektedir. Yemek yendiğinde mide çıkışı gerilir ve doğal bir refleks olarak safra kesesinde kasılma olur. Gevşeyen oddi sfinkteri sayesinde gıdalar on iki parmak bağırsağına ulaşmakta ve buradan kana kleksistokinin denilen peptit yapıdaki hormonun salgılanmasına yol açmaktadır. Kan yoluyla oddi sfinktere ve safra kesesine ulaşan hormon, yapıda gevşekliğe ve safra kesesinin boşalmasına neden olur. Aç olunduğu zaman safra kesesi de dolu olur. Yemek yendiğinde safra kesesi kasılmakta, içinde safra sindirimin olması için boşalmaktadır. Bu durumda safra kesesi de küçülür. Bu açıdan aç karnına yapılan karın ultrasonofrafisinde safra kesesi dolu olmalıdır. Bu safra kesesinin sağlıklı çalıştığını gösterir. Küçük kese görünürse, bu kesede müzmin iltihap olduğunu gösterir. Bu durum ise safra kesesinde taş sorunu olduğuna işaret olabilir.
" } ] }