{ "title": "Safra Kesesi Çamuru", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-camuru-5679.jpg", "date": "20.01.2024 14:33:16", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Safra Kesesi Çamuru; Safra kesesinin içinde bulunan sıvının vakit geçtikçe yumuşaklığını kaybetmesi ile oluşur ve ileri ki vakitlerde taş oluşmasına neden olur. Karaciğerden safra kesesine geliş yolu zaman içerisinde ve alınmayan birtakım önlemler ile çamurlaşır. Bu çamur safra yolunu tıkayabilir ve ileri ki vakitlerde o çevrede taşların meydana gelmesine sebep olur. Bu taşlar ileri de sancılı bir zamanı peşinden getirir ve insanın hayat kalitesini düşürür.

Safrada oluşmuş olan çamurların varlığından çoğu vakit insanların haberi olmayabilir. Yeni gelişmeye başladığı zamanlarda insanlara karşı hiçbir etki göstermeksizin, çevrede yerleşme oluşturan bu çamurlar sinsi bire şekilde bölgeyi tıkar ve ileri ki zamanlarda ciddi problemlere sebep olur. Bu problemlerin ilk başında ise ağrılı bir zaman gelir ve devamında insanlar de bulantı, kusma gibi belirtileri gösterir. Safra kesesinde meydana gelen çamurun giderilmesi için ameliyata gerek duyulmamaktadır.

Düzenli bir şekilde beslenme listesi, öğün geçmeden bir program şeklinde yemek yiyerek çamurların temizlenmesini sağlanabilir. Ancak doktor kontrolünde bulunmadan kendi teşhisiniz ile safra kesenizde çamur bulunduğu kanısına varmış iseniz ilk olarak bir gastroskopi yaptırmanızda yararı olacaktır. Safra kesesinde meydana gelen çamurların ilk belirtileri ise titreme, üşüme, geğirme, kusma hissi ve bulantıdır. Oldukça fazla insanda bu belirtiler dahilinde safra kesesi çamuru olduğu düşünebilir. Fakat pek fazla hastalığın da belirtisi olan bu etkiler insanda gözüktüğünde ilk olarak şikâyetini bir uzmana söyleyip uygun olan testleri yaptırmalıdır.

Safra kesesi çamurları insanlarda bir kere oluşmasının ardından devamını getirebilen bir problemdir. Özellikle bu hastalığın yükseliş gösterdiği zamanlar gebelik, oruç, uzun zamanlı aç kalma durumu gibi çamurların meydana gelmesine sebep olmakla beraber yükselmesine de sebebiyet oluşturmaktadır. Bu durumların düzeltilip normal olan bir sürece geçilmesi durumunda ilk olarak çamurda azalma neticesinde kayboluş görülecektir. Tedavi ilk olarak hastanın safra kesesinde meydana gelmiş olan çamurun gelişimine bakılır.

Eğer çamur ilaç tedavisi ile düzeltilebilecek gibi görünüyorsa hastaya ilk olarak ilaç tedavisi tavsiye edilir. Bu konuda da hastaya verilecek ilaç 'ursodeoksikolik asit adlı ilaçtır ve hastanın haline bakıldıktan sonra verilmesi önerilir. Eğer hasta bu ilacı kullandığı zaman mide sorunu yaşar ise kısa bir vakitte mide doktoruna gidilmesi en doğru tercih olacaktır. Aynı vakit de safrada gözüken bu olayı düzeltebilecek 'ursofalkın ve motilium gibi ilaçlarda safra kesesi çamurunun üstesinden gelebilmektedir. Safra kesesi çamuru her insanda gözükmesi mümkün olan bir problemdir. Fakat bazı insanlarda ilerleme gösterebilirken, bazılarında ise kendiliğinden kaybolabilir.
" } ] }