{ "title": "Safra Kesesi Diyeti", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 19:20:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra kesesi diyeti, safra kesesinde taş, iltihap gibi etkenlerden safra ameliyatı olan kişilerde safra kesesi alındığından, bu görevi karaciğer üstlenir. Ancak artık safra salgısı depolanmadığı için, sindirim sırasında karaciğer safra salgılayarak buna yardımcı olur. Bu yüzden hastalar ameliyattan sonra sindirimde bazı sorunlar yaşayabilir. Beslenmelerine dikkat etmedikleri takdirde, sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden az ve sık beslenmeye özen gösterilerek, sindirimi zor olan yağlı besinlerden, kızartmalardan ve diğer sakıncalı besinlerden kaçınılmalıdır. Safra kesesi diyeti uygulayarak, daha rahat bir süreç geçirebilirler.

Safra kesesi diyeti nasıl uygulanmalı?

Bu diyet sırasında hastalar az ve sık yemeye dikkat etmeli, sakıncalı olan besinlerden kaçınarak, tüketilmesinde sakınca olmayan besinleri tüketmeye gayret etmelidir. Bu besinlere birlikte göz atalım;

İçecekler

Hastalar Türk kahvesi, koyu çay, Nescafe, sütlü kahve, boza, limonata, karbonatlı içecekler yani kola, gazoz gii içecekler, hazır meyve suları, maden suyu, alkollü içecekler, maden sodası, çikolatalı içeceklerden kaçınmalıdır. İçecek olarak süt, yoğurt, muzlu süt, açık çay, adaçayı, ıhlamur tercih edilebilir.

Et ürünleri

Hastaların yememesi gereken besinler arasında kavurma etler, yağda kızaran etler, sosis, salam, sucuk, salamura balık, pastırma yer alır. Et ürünlerinde serbestçe tüketecekleri besinler ise; ızgarada, haşlanarak ya da fırında pişirilen tavuk, kırmızı et, balık, hindi, beyin, böbrek, yürek, dalak gibi sakatatlar, hindi eti yer alır.

Yumurta ve peynir türleri

Hastaların yağda pişirilen yumurta ve peynirleri tüketmesi sakıncalıdır. Ancak haşlanmış yumurta akı, kaşar peyniri, beyaz peynir, gravyer peyniri ve dil peyniri tüketmelerinde bir kısıtlama yoktur.

Çorbalar

Et suyu ile yapılan çorbalar, hazır çorbalar, mercimek çorbası gibi tüm kuru baklagil çorbaları, acılı tarhana gibi çorbaları safra kesesi diyeti yapan kişiler tüketmemelidir. Fakat süzülmüş sebze çorbaları, domates çorbası, pirinç, buğday unu, mercimek unu, bezelye unu ile hazırlanan çorbalar, yayla çorbası, acısız tarhana, şehriye çorbası tüketmelerinde sakınca yoktur.

Unlu mamuller

İçeriğinde çeşniler kullanılan krakerler, bisküviler, kuru baklagiller ile yapılan besinler (Kuru bakla, nohut, kuru fasulye, mercimek vs.) Kepekli undan, mısır unundan, bulgurdan, yarmadan yapılan besinler diyette tüketilmemesi gerekenlerdir. Safra kesesi diyetinde sade şekerli kuru pasta, beyaz ekmek, sade hazırlanmış bisküvi, kraker, fırında pişirilen yufka böreği, makarna, pirinç, sade şekerli kek, irmik, şehriye, erişte, kuskus tüketiminde sakınca yoktur. Bunlar diyette serbest olan unlu mamul yiyecekler arasındadır.

Baharat ve soslar

Et suyu, salamura besinler, turşular, ketçap, çemen, zeytin, kuru yemişler, çiğ kurutulmuş meyveler, sirke, hardal, sarımsak ve serbest olan baharatlar dışındaki tüm baharatlar diyet sırasında tüketilmemelidir. Tüketimi serbest olanlar ise kekik, nane, tarçın baharatları, süt, un ve tuzla yapılan soslardır.

Sebzeler

Safra kesesi diyetinde iyi pişirilen taze fasulye, havuç, soğan, bezelye, pancar, ıspanak, semiz otu, kabak, ebegümeci, domates ve havuç suyu, patates, pazı tüketilebilir. Bunların dışında kalan sebzeler, cips, yağda kızaran sebzeler, patates kızartması diyette sakıncalı olan besinler arasındadır.

Kompostolar

Çiğ meyveler ve önerilen kompostolar dışında kalanlar tüketilmemelidir. Tadı ekşi olmayan taze meyve suları sulandırılarak ya da yemek sonrasında içilebilir. Elma, kayısı, şeftali ve kırmızı erik kompostosu tüketilebilir. Kabuksuz, çiğ ve olgun olarak elma, muz, kayısı, şeftali, tatlı kiraz, üzüm tüketilebilir.

Tatlılar

Yasak meyveler ve baharatlar ile yapılan tatlı türleri, yağda kızaran tatlılar, tahin helvası, çikolata, tahin, kek, çikolatalı kek ve pasta, kakaolu dondurma ve tatlılar diyette tüketilmemelidir. Serbest olan tatlılar ise muhallebi, sütlaç, reçel, sade lokum, tavuk göğsü, krema, fırında hazırlanan revani gibi tatlılar, pekmez, bal, şeker, akide şekeri safra kesesi diyeti içinde tüketilebilecek tatlılar arasındadır.
" } ] }