{ "title": "Safra Kesesi İltihabı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-iltihabi-7695.jpg", "date": "21.01.2024 22:05:38", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Safra Kesesi İltihabı, bireylerde safra kesesi fosseptik'inin tıkanması sonucu olarak ortaya gelmektedir. Kendi içinde 2 türü ortaya gelen bu hastalığın ilerlemesi ile safra kesesi büzülür ve istenildiği şekilde çalışma gösteremez. Aynı vakit da devamlı safra salgısı, kesede hacmin artışına ve efor sağlamamasına neden olur. Hastanın karındaki bölümünde yemeklerden ardından gaz ve gerginlik benzeri olumsuzluklar görülür. Hastalığın oluşmasıyla safra kesesi her geçen gün şişip gerilir. Görülebilen bu gerilme sonucu olarak ödem ve dolaşım da sorun görülür. Buda ileride safra kesesinde çürümelere ve üstelik delinmesine neden olur. Tıkanmalar ileride kesenin içinde çamur oluşumuna ve taş birikimine neden olur. Kaynaklanan bu berbat etkenler de safra kesesinin boşaltım yapmasını önler ve kanalın ağzında birikerek kişileri zor hale sokar. Ara ara görülebilen ağrılar sırttan sağ küreğe ve göğse doğru yayılabilir. Genel bağlamda bu çeşit safra kesesi iltihabı 40 yaş üstünde ve çok fazla şişman bayanlar da görülebilen bir durumdur.

Safra kesesi iltihabının apaçık belirtisi karındaki ağrısıdır. Özellikle karnın sağ tarafında kaynaklanan bu ağrı her geçen gün ateş faktörüne neden olur. Ağrıların görülüşü, önden göğüs ve sırttan kürek biçimde gelmektedir, git gide diğer taraflara doğru yayılır. Safra kesesi iltihabının oluşmasına neden ortaya gelen etkenler, yemeklerin sonrasında mide bulantısına ve kusmaya da yol açmaktadır. Ağrılar birçok vakit kişilere dalga, dalga gelmektedir ve gitmesi belli bir süre uzun sürer. Özellikle safra kesesinin meydana geldiği yere stress yapınca ağrının şiddetinde artış olur. Hastalık böyle ağır ağır ortaya çıkar ve tahmini 4-5 gün süresince kendisini devamlı hatırlatır. Safra kesesi iltihabının teşhisi amaçlı ilk şekilde doktor muayenesi seçim edilir. Hekimin elle yapacağı muayenenin yeterlidir görülmediği vaziyetlerde, laboratuvar analizlerine ve klinik analizlere başvurulur. Hastalığın teşhisinin konulması bu sayede hem kolaylaşmış olur, aynı zamanda açıklık kazanıp tam olarak belirtiler elde edilmiş olunur. Hastalık kendisini vermiş meydana geldiği ağrı, ateş, kramp ve sancı yardımıyla belirli eder. Gözün ak tabakasında hastalıktan ötürü oluşmuş sarılıkla asıl hastalık kolay bir şekilde anlaşılır. Çoğunlukla kendisini apaçık bir şekilde belirli eden bir hastalık meydana geldiği amaçlı bulgularının aranmasına ve çeşitli komplikasyonların araştırılmasına sebep yoktur. Safra kesesi iltihabına neden ortaya gelen taş röntgen anında kolay bir şekilde görülecektir.

Safra Kesesi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra kesesi iltihabının tedavisi amaçlı ilk olarak alanda tıkanmaya neden ortaya gelen taşın vaziyetine bakılır. Bunun amaçlı hasta kişiye ilk olarak muayene yapılır ve sonrasında röntgen çekilir. Şayet hastanın hali operasyon gerektiriyor ise işlem laparoskopi beraberinde yapılır. Son Dönemlerde operasyon gerektiren birçok fazla hasta kişiye uygulanılan laparoskopi taktiği yardımıyla bölge tamamıyla açılmaz ve ufak delikler ile işlem gerçekleştirilir. Ameliyata yapan doktor kamarayı büyüterek görülmesi aradığı açıyı kendine doğru yakınlaştırabilir ve bu sayede ufak taşların temizlenmesi daha basit olur. Cerrah, ameliyatı gerçekleştirirken büyük bir ekrana yaptığı işlemi yansıtır ve bu sayede diğer cerrahların görmesini ve teklifini almış olur. Operasyon anında alanda taş ve çamur kalmamasına itina gösterilir.
" } ] }