{ "title": "Safra Kesesi Kisti", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-kisti.jpg", "date": "21.01.2024 22:11:00", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Safra kesesi kisti, karaciğerin alt yüzünde olan sağ ve sol lobları birbirinden ayıran oluktadır. Karaciğerin gün içerisinde oluşan safra, 50-150cc civarındadır. Yemekten sonra kanda yükselen bazı hormonların etkisi, safra kesesinde kasılmasına ve içeriğinin 12 parmak bağırsağına boşalmasına sebep olur. Suda çözünemeyen bazı besin maddelerinin, yağda sindirilmesi için safraya ihtiyaç vardır. Safra bakterilerin yardımı ile parçalanır ve burada safra asitlerine dönüşür. Oluşan bu asitlerin, bir bölümü safra üretimi için emilirken, diğer bölümü de dışkıyla beraber atılır.

Safra kesesi kisti, karaciğerin içinde ya da dışında bulunan safra kanallarındaki balon şeklindeki genişlemelerdir. Neden oluştukları hakkında kesin bir bilgi yoktur. Safra kanalı duvarındaki, kasların güçsüzlüğü sebebiyle oluştuğu varsayılmaktadır. Safra kesesi kisti çoğunlukla sarılıkla beraber ortaya çıkar. Kist içinde taş oluşumu da olabilir. Bunlarda safrada tıkanıklığa sebep olabilir. Bütün bunlar da sarılığa ve safra yolu duvarında kanser gelişimine sebep olabilir. Bu sebeple sorunlu bölgeye cerrahi müdahale gerekebilir. Safra kesesi kisti oluşumunda bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler arasında safra yolunda tıkanıklık, safra yolu iltihabı, karaciğer iltihabı ve yüksek ateştir. Bütün bunların teşhis edilmesi için, bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi gibi tetkiklerden yararlanılır.

Safra kesesi kistlerinin bir bölümünde kanserleşme eğilimi meydana gelebilir. Bu sebeple safra kistlerinin tedavisinde kistin tamamının çıkarılması hedef alınır. Safra kesesi kistinin türüne göre, tedavide farklılıklar görülebilir. Ana safra kanalında etkili olan kistin tedavisinde cerrahi işlem yapılır. Bu ameliyatlarda genellikle kapalı yöntemler kullanılır. Bazı riskli durumlarda açık ameliyat da tercih edilebilir. Ameliyat da safra kanalının tamamen alınma ihtimali vardır. Ayrıca safranın akışını sağlamak için, ince bağırsağa yeni bir yolda yapılabilir. Kapalı olarak yapılan ameliyatlarda hastanın iyileşme süreci daha kısadır. Bütün hastalıklarda olduğu gibi safra kesesi kistinde de erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.
" } ] }