{ "title": "Safra Kesesi Ne İşe Yarar", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-ne-ise-yarar-8352.jpg", "date": "20.01.2024 18:45:52", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Safra kesesi ne işe yarar: Safra kesesi denilen bu organ bilindiği gibi karaciğerde üretilmiş olan safra sıvısını depolayan yapıya sahip bir organdır. Özellikle açlık halinde safra kesesinde depolanmış olan safra sıvısı, konsantre edilerek depolanır. Sindirim esnasında safra kesesi kasılıp, içerisinde bulunan safra sıvısını on iki parmak bağırsağına boşaltmış olur ve bu yağlı maddelerin emilimini sağlar.

Yetişkin bir insan günde ortalama olarak 700 ml safra üretir. Safranın ise en önemli görevi yağları ufak damlacıklara bölmektir. Bununla beraber yağ sindiriminin son kalıntıları olan maddelerle, yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardımcı olmaktır. Bu vitaminler ise A, D, E ve K vitaminleri olarak bilinir. Aynı zamanda kanda yer alan ve mühim sayılan yıkım ürünlerinin dışarı çıkarılmasında rol alır. Unutulmamalıdır ki safrada meydana gelen aşırı derecede su kaybı, tuz kaybı, safra kesesine aşırı oranda kolesterol salgılanması gibi olumsuz şartlarda, kolesterol çok sürmeden çöker ve safra taşlarının da oluşumu gerçekleşmektedir.

Safra kesesi taşlardan veya başka nedenlerden tıkandığında, safra asla bağırsağa akıtılamaz, karaciğer ya da safra kesesi tarafından emilip kısa zamanda kana karışır. Bu insanlarda sarılığın ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Rahatsızlıkta göz akları ve cilt sarı renge dönüşür. Safra bağırsağa gelmiş bulunan mide asidi sebebiyle asidik özellik elde etmiş olan gıda karışımlarını nötralize etmektedir. Antiseptik özelliği olduğundan, zararlı bakterilerin yok olmasında büyük rol oynamaktadır. Bununla ilgili bilinmesi gereken bir şey de kısaca, safra kesesinin iltihaplanmasıdır ve buna da kesede oluşan taşlar neden olmaktadır. Bu taşlar ise kese içerisinde bulunan pigmentlerin ve kolesterolün çökelen denilen bir yapılaşma oluşturmasıyla ortaya çıkmaktadır. Yine bu durum ise organ içindeki dengenin bozulması ile oluşmaktadır.
" } ] }