{ "title": "Safra Kesesi Taşı Ameliyatı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesi-tasi-ameliyati-2852.jpg", "date": "20.01.2024 11:40:52", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Safra kesesi Taşı Ameliyatı: İçinde milyonlarca madde barındıran safra karmaşık bir kimyasal yapıya sahip olmaktadır. Safra kesesinde taş oluşması durumunda kullanılan tek yöntem cerrahi müdahale yapılması yani ameliyattır. Eskiten safra kesesi taşları ilaç ile eritilmekte ya da bu taşların kırılması gibi yöntemler denenmiş olsa da zamanla bu yöntemlerin fayda sağlamadığı anlaşılmıştır. Aslında sorun taşların yok edilmesi değil, yeniden oluşmasını engellemek olmaktadır. İlaç ya da farklı yöntemler ile ortadan kaldırılan taşların ise bir süre sonra yeniden oluşma riski bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, safra kanseri hastalarının %90'ında safra taşının da görülmesi, safra kesesi taşının uzun süre çıkartılmaması durumunun kansere yol açtığı kanısına varılmasına yol açsa da bu kesin olarak kanıtlanmış bir durum olmamaktadır. Nadir olarak görülen bir kanser türü olan safra kesesi kanserinin çok belirgin bir belirtisi olmadığı için tedavi uygulaması da oldukça zor olmaktadır.

Hamilelikte safra kesesi taşı görülmesi halinde herhangi bir müdahalede bulunmamak gerekse de hastada bir komplikasyon oluşması halinde gebelikten ayrı olarak, gebeliğin devam etmesi durumunda da hastayı tedavi etmek gerekeceği için, gebeliğin hangi döneminde olursa olsun cerrahi müdahale gerçekleştirilebilmektedir.

Her safra kesesi taşının ameliyat edilmesi mecburi olmamakla beraber, herhangi bir şikâyet belirtisi göstermeyen safra kesesi taşı durumunda bu hastanın tercihine bırakılmaktadır ve hastanın riski göze alması durumunda ameliyat yapılmayabilmektedir. Ancak, şikâyet belirtileri oluştuğunda hastanın ameliyat edilmesi gerekmektedir. Safra kesesi taşı nadiren de olsa genellikle bir anatomik bozukluk ya da bir kan rahatsızlığı olması durumunda çocuklarda da görülebilmekte ve bu çocukların da ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Safra kesesi ameliyatları artık genellikle laparoskopik yöntemler ile gerçekleştirilmektedir ve bu altın standart olarak kabul edilmektedir. Bu yöntem açık ameliyata göre çok daha güvenli bir yöntemdir. Safra kesesi tümörü ameliyatında komplikasyon oluşması durumu çok nadir olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra kanama durumu olabilmekte, ana safra yolları zedelenebilmekte ya da safra kaçakları oluşabilmektedir. Böyle bir durumda ikinci bir ameliyatın gerekebilme ihtimali bulunsa da bu durumların çoğu kendiliğinden toparlanmaktadır. Bu komplikasyonların en çok görüldüğü zaman laparoskopinin öğrenme aşamasında olmuştur. Günümüzde bilgilerin de artması ile bu durum çok nadir olarak görülmektedir.
" } ] }