{ "title": "Safra Kesesinde Polip", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-kesesinde-polip.jpg", "date": "20.01.2024 18:57:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra kesesinde polip, oluşumları genellikle iyi huylu selim tümörlerdir. Araştırmalar insanların yaşam boyunca %4-7 oranında safra kesesinde polip oluşumlarına maruz kaldığını tespit etmiştir. Poliplerin tanısı genellikle genel taramada, başka bir rahatsızlık nedeniyle karın ultrasonografisi sırasında yapılır. Karın ultrasonografisinde safra kesesinde polip tespiti %0,3-12 kadar, safra ameliyatındaki patolojik tetkiklerde %2-12 oranında polip teşhisi yapılmaktadır.

Safra kesesinde polip safrada biriken lipid ve yağ üretimi sonucunda oluşur. Belirli sürede safra kesesi yağları metabolize edemediğinden, birikimler olmaktadır. Safra kesesindeki kolesterol birikimi de polip oluşmasını tetiklemektedir. Polipler kendiliğinden belirti ermediğinden, ultrason tetkiki sırasında teşhis edilir. Safradan alına örnekte kanser riski araştırılır. Bu sonuçlara göre, polip oluşumunda insanların yaşı, cinsiyeti, kilosu, hormonlar ve gebelik etkili değildir. Çapı 1 cm'den daha küçük olanların genellikle zararsız olduğu bilinir. Ancak zamanla bu poliplerde safra tuzu birikime yol açtığından, safrada taş oluşabilir. Poliplerin kanser riski bulunduğundan, en doğrusu ameliyatla alınmalarıdır.

Safra kesesinde polip oluşumunda riskler nelerdir?
Safra kesesinde polip türleri nelerdir?

Safra kesesindeki polipler iyi huylu ve kötü huylu olabilir. Poliplerin %60'ı kadarı kolesterol poliplerinden oluşur. Kolesterol birikiminden oluşan polipler safra yollarında tıkanıklığa yol açabilir. Bunun yanında pankreatit hastalığının nedeni olabilir. Safra kesesinde adenomların oluşma sıklığı %25 oranındadır. İltihabi polipler %10'u kadarını, adenomlar %4'ü kadarını, safra kanserleri %1'i kadarını oluşturur.

Safra kesesinde polip belirtileri nelerdir?

Poliplerin genellikle fazla belirti vermesi beklenmez. Bazen hazımsızlık çekilmesine neden olurlar. Özellikle yağlı besinlere karşı tahammülsüzlük olur, karında ağrı ve şişkinlik görülür. Aynı zamanda kusma ve sarılık meydana gelebilir.

Safra kesesinde polip nasıl teşhis edilir?

Ultrasonografi tetkiki poliplerin teşhisinde kullanılır. Ancak çapı 5 mm'den küçük olan polipler ultrasonda zor teşhis edilir. Poliplerin iyi huylu, kötü huylu oldukları şekillerinden ve çaplarından belirlenebilir. Küçük çaplı poliplerin teşhisinde bilgisayarlı tomografi tetkikinden faydalanılır. Poliplerin teşhisinde, safra çamurundan, safra kesesi taşından ve safa kesesi kanserinden poliplerin ayırt edilmesi oldukça önemlidir.

Safra kesesinde polip kanser nedeni olur mu?

Polipler safra kesesinde %1-20 oranında kansere dönüşebilir. Adenomların 12 mm'den daha büyük olanları kansere neden olabilir. Çapı 20 mm'den büyük olanlarda kanser riski daha fazladır.

Safra kesesinde polip tedavisi nasıl yapılır?

Poliplerin tedavisinde genellikle çapı 10 mm'den daha büyük olan polipler laparoskopik yöntemle çıkarılır. Bu sadece kansere karşı alınmış bir önlemdir. Hastanın ameliyat olmasında sakınca olursa, 6 ayda bir ultrasonla tetkiki yapılarak, poliplerin büyümesi izlenir. Eğer ameliyat yapılırsa, hastalarda poliplerle birlikte safra kesesi de alınır. Bunun amacı poliplerin tekrarlamasına engel olmaktır.
" } ] }