{ "title": "Safra Sıvısı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-sivisi.jpg", "date": "19.01.2024 23:14:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra sıvısı, yemeklerin arasında safra kesesinde depolanmakta, yemek yendikten sonra sindirimin kolaylaştırılması amacıyla on iki parmak bağırsağına salgılanmaktadır. Vücutta safra sıvısı vücut ağırlığının her kilogramına 16 mililitre (Cm3) düşmektedir. Bu sıvının yaklaşık %93 kadarı sudan oluşur. Kalan kısmı ise direkt bilirubin ve bilüverdin safra tuzlarından, safra asitleri, lipitler, elektrolitler, bir kısım enzimler ile karaciğerdeki zehrin giderildiği maddelerden oluşur. İnsan karaciğerinde bir gün içinde 1 litre safra sıvısı üretilebilir. Safra tuzlarının ise %95 kadarı emilerek yeniden kullanılır.

Safra sıvısı, A, B ve C safrası olarak üçe ayrılmaktadır. İlk safra olan A safrası Tubaj sırasında on iki parmak bağırsağına gelen safradır. Rengi altın sarısı, berrak, aşikâr olkalen reaksiyonlu safra, ana safra kanalının içindeki biriken safradır. Miktarı 4-5 cm3 oranındadır. Safra kesesi içinde birikmiş olan daha az sulu, koyu renkli olan B safrası, 30-40 cm3 kadardır. Tubaj sırasında en sondan gelen C safrası, A safrasına oranla daha açık renklidir. Karaciğer içindeki küçük safra yollarından en son gelen ve taze üretilen safradır. Bu safra dakikada 2 cm3 şeklinde akar.

Safra sıvısının sindirimde önemli bir rolü bulunmaktadır. Yiyeceklerden alınan yağların ince bağırsağa gelmesi zamanında yağlar küçük yağ damlacığı şeklinde olur. Yağ sindirimi sırasında önemli bir etken olan lipaz enzimi böyle yağlara etkili olmaz. Safra sıvısının içindeki safra tuzları bu yağ damlacıklarına yapışarak, onların ince parçacıklar haline gelmesine ve sindirilerek yakılmasında etkili olurlar. Bu emilimde yağda eriyen A, D, K ve K vitaminleri de emilir. Safra tuzları 5 90 oranında bağırsaklardan geçtiği sırada bağırsağın alt yarısında emilir, karaciğere getirilerek yeniden sindirimde kullanılır.

Safra sıvısı bileşenleri
Safra asitlerinin tuz hali olan safra tuzları arasında en önemlileri deoksikolik ve taurokolik asitlerin tuzlarıdır. Yağları sindirim sırasında emülsifiye ederek, suda çözünmelerine, yüzölçümü bakımında artmasına yardımcı olur. Bu yağların ince bağırsakta emilmesini, enzimlerin buraya ulaşmasını kolaylaştırır. Yağ damlacıklarının parçalanmasını, misellerin oluşmasını sağlar. Ayrıca yemekle alınan bazı bakterilerin ölmesine de yardımcı olurlar.
" } ] }