{ "title": "Safra Sıvısı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-sivisi.jpg", "date": "19.01.2024 23:14:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra sıvısı, yemeklerin arasında safra kesesinde depolanmakta, yemek yendikten sonra sindirimin kolaylaştırılması amacıyla on iki parmak bağırsağına salgılanmaktadır. Vücutta safra sıvısı vücut ağırlığının her kilogramına 16 mililitre (Cm3) düşmektedir. Bu sıvının yaklaşık %93 kadarı sudan oluşur. Kalan kısmı ise direkt bilirubin ve bilüverdin safra tuzlarından, safra asitleri, lipitler, elektrolitler, bir kısım enzimler ile karaciğerdeki zehrin giderildiği maddelerden oluşur. İnsan karaciğerinde bir gün içinde 1 litre safra sıvısı üretilebilir. Safra tuzlarının ise %95 kadarı emilerek yeniden kullanılır.