{ "title": "Safra Suyu", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/Safra-Suyu-75.jpg", "date": "23.01.2024 03:12:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Safra Suyu, normal şartlarda midede çok az miktarda olur. Midede bulunan safra suyunun bir miktarı yemek borusu ile mide üstünde zararlı bir etki oluşturmamaktadır. Safra tuzlarının midedeki konsantrasyonu 0.05-0.5 miligram gibi ölçülerde farklılık göstermektedir. Bunlar ise toksik olmayan oranlardır. Reflü adı verilen mide safra suyu sofra tuzu seviyesinde genelde otuz miligram üzerinde olur. Yemek borusunda safra suyu oranı ise bu orandan biraz daha düşük seviyede on miligram civarında olur. Bu nedenden dolayı da toksik olmayan su burada safra tuzları yemek borusu epiteli içerisinde toksit konsantrasyonuna ulaşır. Mideye giden safra tuzları mide mukozası üstünde toksik etkileri yemek borusu ve midede mide asidinin meydana getirmiş olduğu zararın çok daha fazla şiddetlenmesine neden olur. Böyle bir durumda mide asit salgısını uyarmak amacı ile zarar almaya artık midede geri kaçan on iki parmak bağırsağı muhtevası içerisinde safra tuzları yanı sıra oldukça yüksek oranda bulunan pankreas enzimleri mide ile yemek borusunun mukozasında hazırlanmanın şiddetini daha çok artırır. Safra suyu midede çok fazla olduğunda mide asidini azalttığından dolayı reflüsü olan hasta kişilerin midede bakteri üremesini kolaylaştırmaktadır. Böyle bir durumda da hasta kişiler antibiyotik tedavisi ile tedavi olurlar.

Safra Suyu Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın belirtileri diğer mide rahatsızlıklarına göre çok da farklı değildir. İnsan vücudunda üst karın kısmında ağrı, bulantı, kilo kaybı.

Gerilme, kusma, huzursuzluk ve şişkinlik hissi gibi bazı belirtiler ile bu rahatsızlık kendisini belli etmektedir. Bazı hasta kişilerde safra suyu belirtileri diğer rahatsızlıklarda da oluşabilir. Midede bulunan safra suyu belirtisi genelde yemek yedikten sonra daha çok artmaktadır. Bazı kişilerde ise gizli kanamalar olur.

Safra Suyu Nasıl Teşhis Edilir?

Safra suyu günümüzde endoskopistler tarafından çok sık uygulanan yöntem olmak ile gerçekte bu hasta kişilerin büyük bir kısmında reflü gastriti olmaz. Genelde bilgi ve tecrübe azlığı olan endoskopistlerin endoskopi esnasında midede bir miktar safra suyu görmeleri bu tür teşhis koymalarına neden olur. Bu hastalar uzun zamanlı gereksiz tedavilerin uygulanmasına maruz kalmaktadırlar. Endoskopi her daim doğru bir sonuç vermeyebilir. Yemek borusu ile midedeki safra suyu şiddetini ölçebilmek için çok farklı yöntemlerde uygulanır. Bu rahatsızlığı tespit edebilmek için kullanılmakta olan en yaygın olan yöntem yemek borusundan mide içine yerleştirilen özel kateteler ile safra tuzunun ve safra içerisinde bulunan safra suyunun ölçülmesi mümkün olur. Safra suyunu teşhis edebilmek için kullanılan bir diğer yöntemde radyoaktif izotop yöntemidir. Bu yöntemde damar yolu ile enjekte edilmekte olan radyoaktif maddenin karaciğerde safra ve bağırsaklara atıldıktan sonra da mideye geçmesi sintigrafik şekilde izlenir. Böyle bir yönteme başvuran kişiler genelde sınırlı sayıda olup özel araştırma merkezlerinde tedavi görürler.

" } ] }