{ "title": "Safra Taşı Diyeti", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/Safra-Tasi-Diyeti-86.jpg", "date": "20.01.2024 19:21:06", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "
Safra Taşı Diyeti, Safra kesesinde oluşan hastalıkların başında safra kesesinde safra taşı oluşumu gelmektedir. Bunun dışında diğer bir rahatsızlık ise safra kesesi iltihabıdır. Bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Eğer beslenmelerine dikkat etmezlerse bu kişilerin yaşadığı ağrılar artış gösterir. Yani bu kişilerin diyet yapmaları gerekmektedir. Yaptıkları diyet hastaların safra taşlarının iyileşmesini sağlamaz ancak sindirimden kaynaklanan ağrıları önler. Bu sebeple bu kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir.

Safra Taşı Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastaların yemesi sakıncalı olan yiyecekleri tüketmeleri safra kesesinde kasılmalara neden olur. Bu da hastaların ağrılar yaşamasına sebep olur. Hastaların safra kesesinde kasılmalara neden olmayacak besinler tüketmeleri gerekir. Şekerli besinleri tüketmeleri kasılmalara neden olmaz. Ancak protein miktarı fazla ya da çok yağlı gıdalar tüketmeleri safra kesesinde kasılmaların artmasına neden olur. Safra Taşı olan hastalar sindirim zorluğu yaşarlar. Bu da mide bulantılarına ve kusmaya yol açmaktadır. Bunun yanında bağırsaklardaki yağların parçalanması, işlenebilmesi ve vücutta emilebilmesi için safra gereklidir. Safra kesesindeki taş, bağırsaklara safranın az gitmesine hatta hiç safra gitmemesine neden olur. Bu nedenle safra taşı olan hastaların çok yağlı yiyecekleri beslenme listelerinden çıkarmaları onların faydasına olacaktır. Ancak yağsız olan yiyeceklerin de tatsız olması zaten iştah kaybı olan bu tür hastaların düzensiz beslenmelerine yol açacağı için yağın beslenme listesinden tamamıyla çıkarılmaması gerekir. Diğer taraftan yağlı yiyecekler safra akışını hızlandırır bu da safra iltihabının önlenmesine yardımcı olur. Safra taşı diyetinde belirtilen besinler yeteri kadar alınmalıdır. Yağlı yiyecekler tüketilecekse tereyağlı yiyecekler tercih edilmelidir. Zeytinyağlı yiyecekler rahatsızlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yağlı etler tüketilmemelidir.

Yumurta safra kesesinde kasılmalara neden olur. Bu nedenle yumurtanın da dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Yağda kızartılmış yiyecekler sağlıklı bireyler için bile sindirimi zor olan besinlerdir. Hastaların bu tür yiyecekleri tüketmemesi tavsiye edilir. Yiyecekler pişirilirken kısık ateşte değil de hızlı ateşte pişirilmelidir. Yağlı balıklar safra taşı diyetinde tüketilmemelidir. Hastalar tüm meyveleri rahatlıkla tüketebilirler ancak kuru yemiş tüketmemeleri gerekir. Bezelye, kuru fasulye, mercimek, ıspanak bu hastalar için uygun yiyecekler değildir.

Safra Taşı Diyetinde Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Diğer Noktalar Nelerdir?

Safra Taşı Diyeti, yapanhastalara az ve sık yemeleri tavsiye edilir. Öğün arası uzadığı zaman safra yoğunlaşır bu da safra kesesine zarar verir. Hastaları çok şişman ya da çok zayıf olmaları durumunda kişilere uygun diyet programları hazırlanmalıdır. Karbonhidratların tüketilmesi sınırlandırılmalıdır. Kabızlık için posalı besinler ve bol sıvı tüketilmelidir. Alkol ve gazlı içeceklerden de uzak durulmalıdır. Kafeinli içecekleri de bu hastaların tüketmemesi gerekir.

Safra kesesinde taş olan hastalara tavsiye edebileceğimiz bitkisel karışımlar vardır. Zeytinyağlı kudret narı karışımı çok eskiden beri bilinen ve kullanılan bir macundur. Bu macun bu hastalar için oldukça şifalı bir gıda takviyesidir. Bu karışım bağırsak hareketlerini düzenleyerek safra söktürür. Safra kesesinde taşın bulunması halinde aç karnına bu macundan 60-70 gram tüketildiği zaman faydası görülmektedir. Bu karışıma bir hafta süre ile devam edilmelidir.
" } ] }