{ "title": "Safra Taşı Düşürme", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/safra-tasi-dusurme-9815.jpg", "date": "21.01.2024 11:29:51", "author": "heyran mahi", "article": [ { "article": "
Safra Taşı Düşürme, safra denilen organ karaciğerin altında yapışık şeklinde bulunan, yaklaşık 50 ml civarında şekil olarak armuda benzeyen bir organdır. Depolama kapasitesi bulunan kanalı ile ana safra yoluna açılan görevi vardır. Ayrıca karaciğerde yapılan safranın depolanması ve yoğunlaştırılması ile ilgilenir. Yağ emici özelliği vardır. Suda çözülemeyen kolesterolün çözülmesine ve emilmesine yardımcı olur. İki çeşit safra taşı mevcuttur: Kolesterol taşı ve pigment taşı olmak üzere. Daha çok kolesterol taşına rastlanılmaktadır. Kolesterol taşları diyetle alınan kolesterolün safra içerisinde birikmesi ve safra tuzunda bulunan kolesterol oranının değişmesiyle oluşur diyebiliriz. Pigment taşları bazı hematolojik hastalıklarda kandaki alyuvar hücrelerinin tahrip olması sonucu yıkılmasıyla ortaya çıkar.

İstatistiklere göre her 10 kişiden birinde safra taşı mevcuttur. Bu durum cinsiyetler arası farklılıklar göstermektedir. Kadınlarda erkeklerin iki katı kadar safra taşı bulunma ihtimali vardır. Bunun sebebi yapılan diyetlerle birlikte çok sık kilo alıp verme olarak açıklanabilir. Genetik faktörler de etkilidir. Özellikle 40'lı yaşlardaki kadınlarda çok görülmekle birlikte kilolu, birçok doğum yapmış ve doğum kontrol hapı vb. Hormonal ilaçlar kullanan kadınlarda daha sık karşılaşılan bir durumdur. Erkeklerde safra taşı daha az bir ihtimal olmasına rağmen yaş faktörüne bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Özellikle 60 yaş ve üzeri her 5 erkekten birinde safra taşı bulunmaktadır. Çocuklarda safra taşı oluşumu biraz daha az olmakla birlikte örnekler vardır.

Safra Taşı Düşürme Tedavi Nasıl Yapılır?

ABD'de yapılan bir deneye göre kahve içmek safra taşlarının oluşmasını önlediği gibi azaltıyor olduğudur. 80 bin üzerinde hemşirelere yapılan deneyde günde 4 fincan kahve içenlerin içmeyenlere göre safra taşı oluşumunu engellediği ve ameliyat ihtimalini %25-35 oranında azalttığı görülmektedir. Yine ABD'de 13 bin 310 kişi üzerinde yapılan bir deneye göre C vitamininin de safra taşı oluşumunu engellediği tespit edilmiştir. Yapılan deneyde kobay hayvanları baz alındı. C vitaminini almayan hayvanların sıkça safra taşı ürettiği ortaya çıkmıştır. Ağızdan alınan birçok ilaç da safra taşlarını erittiği ortaya çıkmıştır. Bitkisel bazı ilaçların da kısmen iyi geldiği görülmüştür. Fakat biz kesin bir çözüm istiyorsak tek yöntem ameliyattır diyebiliriz. Çünkü diğer yöntemlerde safra taşı oluşumu devam etmektedir. Bu ameliyatla hastalıklı olan, taş üreten safra alınacak ve bir daha taş üretme ihtimali olmayacaktır. Risksiz bir ameliyat olmakla birlikte gelişmiş teknolojiyle bu ameliyat artık kapalı bir diğer adıyla Laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Kişi bir gün hastanede kalıp üç gün sonra gündelik işlerini yapabilecek duruma gelebiliyor ve yaklaşık 10 gün sonra tam bir iyileşme sağlanabiliyor.

" } ] }