{ "title": "Yaşlılarda Safra Kesesi Ameliyatı", "image": "https://www.safra.gen.tr/images/yaslilarda-safra-kesesi-ameliyati-7468.jpg", "date": "21.01.2024 15:32:53", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "

Yaşlılarda safra kesesi ameliyatı, kadın veya erkek fark etmeden safra kesesi hastalıklarına yakalanabilirler. Daha çok kırk yaş ve üzerinde safra kesesi hastalıkları görüldüğünden, ameliyatlar zaten yaşı kırkın üzerinde olan, yani yaşlanmaya başlamış, yaş almış kişilerde daha çok uygulandığı görülmektedir. Yaşlılarda daha çok, kalp hastalığı, düşmelere bağlı kırık ve çıkıklar, katarakt, safra kesesi hastalıkları görülebilmektedir. Cerrahi müdahale gerektiren bu rahatsızlıklarda, hasta anestezi alarak ameliyata alınabilir. Hatta acil olarak hastaneye getirilen hastalarda, örneğin, safra kesesi birden rahatsızlık yarattıysa ve yapılacak tek şey, o anda cerrahi müdahale ise genel anestezi uygulamak zorunda kalınabilir.

Yaşlılarda safra kesesi ameliyatı öncesi yapılacaklar

Safra kesesi ameliyatına alınacak yaşlı bir hastanın, öncelikle sağlık durumunun kontrollü bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Örneğin yaşlı olan hastada, şeker hastalığı var ise hastanın şeker seviyesinin normale uygun şekilde olması sağlanır. İnsülin kullanmıyorsa, başlatılması olağandır ya da yaşlı hastalarda koah hastalığıda çok görülmektedir. Eğer hastada koah mevcut ise tedavi altına alınarak, önce bronşlar genişletilmeli, ilaç takviyesi edilerek, göğüs egzersizleri verilmelidir ki, akciğer ameliyata hazır durumda bulunsun.

Safra kesesi ameliyatı, açık olarak ya da kapalı olarak yapılabilmektedir. Eğer yaşlı hasta, acil olarak ameliyata alınması gerekiyor ise bazı durumlarda genel anestezi alması sakıncalı olabilir. Hastanın safrasında problem vardır ve hastaneye gelmekte geç kalındıysa, safra kesesi ameliyatlarında, müdahale için geç kalınması durumunda, sarılık artabileceğinden, asla narkoz alamaz ve ağız yöntemiyle endoskopik olarak safra kesesi hastalıklarına, müdahale etmek zorunda kalınabilir.

Safra kesesi ameliyatında endoskopi yöntemi

Yaşlı hastalarda en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Sarılığı ve kaşıntı olasılığını yok ederek, yaşam kalitesini artırmaktadır. Genel anestezinin yaratabileceği risklerin ortadan kaldırılmasında etkili olan endoskopi yöntemi, hastanın ölüm riskini de en aza indirgemektedir. Endoskopi yöntemi (ERCP) safra yollarında bulunan taşların, ameliyatsız ve kısa sürede başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayan bir yöntemdir. Hastanın boğazı bölgesel uyuşturucu sprey ile uyuşturularak, başı sağa dönük olacak şekilde yatırılır ve endeskop ağız yoluyla, safra yollarına doğru gönderilir. Bununla birlikte kamerada görülen safranın tıkanıklığı basket yöntemiyle veya özel balon kateterlerle taşlar çıkarılır. Bu süreç hiçbir komplikasyon çıkmazsa on beş ile yirmi dakika arasında sona erer.

Yaşlılar safra kesesi ameliyatı olduktan sonra dikkat edilmesi gerekenler

Yediklerine ve içtiklerine bir süre dikkat etmek zorundadırlar. Örneğin, gazlı içecekler ve yağlı kızartmalar, acılı soslar kesinlikle kullanmamalıdırlar. Safra kesesi alındığından, yiyeceklerin öğütülerek safraya dönüştürülmesi olamayacağından, midede yanma, ağrı ve bulantı hissi yaşarlar. Sağlık açısından da çok tehlikeli bir durumdur. Safra kesesi ameliyatı olan yaşlı bir hasta, bir hafta içerisinde normal hayatına dönebilir. Ameliyattan eve çıkma süreleri ise öncesinde sarılık olduğu için, iki veya üç günü bulabilmektedir.
" } ] }