Safra Suyu Nasıl Teşhis Edilir?

Safra suyu, mide ve yemek borusundaki rahatsızlıkların nedenleri arasında yer alabilir. Bu yazıda, safra suyunun etkileri, belirtileri ve teşhis yöntemleri üzerinde durulmaktadır. Mide mukozasında yarattığı olumsuz etkiler ve tedavi süreci hakkında bilgi verilmektedir.
Safra Suyu Nasıl Teşhis Edilir?
13 Eylül 2024

Safra Suyu


Safra suyu, normal şartlarda midede çok az miktarda bulunur. Midede bulunan safra suyunun bir miktarı yemek borusu ve mide üstünde zararlı bir etki oluşturmaz. Safra tuzlarının midedeki konsantrasyonu 0.05-0.5 miligram arasında değişiklik gösterir ve bu oranlar toksik değildir. Ancak, reflü adı verilen mide safra suyu, safra tuzu seviyesinde genelde otuz miligramın üzerinde olur. Yemek borusunda safra suyu oranı ise bu orandan biraz daha düşük seviyede, on miligram civarındadır. Bu nedenle, toksik olmayan safra tuzları yemek borusu epiteli içerisinde toksik konsantrasyona ulaşabilir. Midede safra tuzlarının bulunması, mide mukozası üzerinde toksik etkiler yaratır ve mide asidinin meydana getirdiği zararın şiddetlenmesine neden olur. Bu durum, mide asit salgısını uyarmak amacıyla mideye geri kaçan on iki parmak bağırsağı muhtevasında bulunan yüksek oranda pankreas enzimleri ile birlikte, mide ve yemek borusunun mukozasında hasar oluşumunu artırır. Safra suyu midede çok fazla olduğunda, mide asidini azalttığından dolayı reflüsü olan hastaların midelerinde bakteri üremesini kolaylaştırır. Bu durumda hastalar, genellikle antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir.

Safra Suyu Belirtileri Nelerdir?


Safra suyu rahatsızlığının belirtileri, diğer mide rahatsızlıklarına göre çok da farklı değildir. İnsan vücudunda üst karın kısmında ağrı, bulantı, kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir.

  • Gerilme
  • Kusma
  • Huzursuzluk
  • Şişkinlik hissi
Bu belirtilerle rahatsızlık kendisini belli eder. Bazı hastalarda safra suyu belirtileri, diğer rahatsızlıklarda da ortaya çıkabilir. Midede bulunan safra suyu, genellikle yemek yedikten sonra daha çok artar. Bazı kişilerde ise gizli kanamalar olabilir.

Safra Suyu Nasıl Teşhis Edilir?


Safra suyu teşhisi, günümüzde endoskopistler tarafından çok sık uygulanan bir yöntemdir. Ancak, gerçekte bu hastaların büyük bir kısmında reflü gastriti olmaz. Genelde bilgi ve tecrübe eksikliği olan endoskopistlerin endoskopi esnasında midede bir miktar safra suyu görmeleri, bu tür teşhisler koymalarına neden olabilir. Bu hastalar, uzun süreli gereksiz tedavilere maruz kalabilirler. Endoskopi her daim doğru bir sonuç vermeyebilir. Yemek borusu ve midedeki safra suyu şiddetini ölçebilmek için farklı yöntemler de uygulanır. Bu rahatsızlığı tespit edebilmek için kullanılan en yaygın yöntem, yemek borusundan mide içine yerleştirilen özel kateterler ile safra tuzunun ve safra suyunun ölçülmesidir. Safra suyunu teşhis edebilmek için kullanılan diğer bir yöntem de radyoaktif izotop yöntemidir. Bu yöntemde, damar yolu ile enjekte edilen radyoaktif maddenin karaciğerde safra ve bağırsaklara atıldıktan sonra mideye geçmesi sintigrafik şekilde izlenir. Bu yönteme başvuran kişiler genellikle sınırlı sayıda olup, özel araştırma merkezlerinde tedavi görürler.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Çağdaş 12 Temmuz 2024 Cuma

Safra suyu belirtileri yaşayan hastaların karın ağrısı ve bulantı gibi şikayetleri sık yaşanıyor mu? Bu belirtilerin yemek yedikten sonra artması normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Çağdaş,

Evet, safra suyu sorunları yaşayan hastalarda karın ağrısı ve bulantı gibi şikayetler oldukça yaygındır. Bu belirtiler genellikle yemek yedikten sonra artar, çünkü yemek yeme, safra kesesinin kasılmasına ve safra salgısının artmasına neden olur. Özellikle yağlı ve ağır yemekler bu durumu daha da kötüleştirebilir. Bu tür belirtiler yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Laparoskopi Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi
Laparoskopi Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi
Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası
Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası
Safra Kesesi Alındıktan Sonra Beslenme
Safra Kesesi Alındıktan Sonra Beslenme
Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası
Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası
Safra Kanalı Tıkanması Nedenleri?
Safra Kanalı Tıkanması Nedenleri?